Monday, September 24, 2007

Analisis Tapak

Reka Bentuk Bumbung

Susunan Kerusi Dan Meja


Bilik Hawa Dingin

Kipas

Analisis Tentang Tapak:

Semasa kumpulan kami membuat peninjauan di kedai Nasi Kandar Pelita , kami telah mengambil beberapa gambar untuk menunjukkan situasi di ruang tersebut. Restoran ini mempunyai reka bentuk atap yang tinggi. Reka bentuk ini amat sesuai diguna pakai oleh restoran kerana reka bentuk ini menggalakkan pengedaran udara, ini dapat mengelakkan tempat tersebut menjadi terlalu panas dan selesa duduk di tempat tersebut untuk menjamu selera. Reka bentuk ini juga membantu dalam segi penjimatan penggunaan tenaga yang selalu dititikberatkan dalam bidang pembinaan pada masa sekarang.

Pada pendapat kumpulan kami, ruang yang wujud dalam kedai Nasi Kandar Pelita agak selesa dan luas kerana susunan meja sangat kemas dan ruang diantara meja dengan meja cukup luas untuk pergerakan pekerja dan juga pelanggan. Ini dapat mengurangkan perlanggaran berlaku di dalam kedai kerana makanan yang dihidangkan oleh pekerja kebanyakan adalah makanan panas.

Selain daripada itu, bos kedai Nasi Kandar Pelita juga mengambil berat tentang keselesaan pelanggan semasa makan pada cuaca yang panas dengan menyediakan bilik hawa dingin. Ini amat penting di negara kita Malaysia kerana cuaca negara kita ada panas sepanjang tahun .Di samping itu, kedai tersebut juga menyediakan banyak kipas di ruang tersebut untuk menggalakkan pengedaran udara di ruang tersebut supaya pelanggan tidak terasa panas dan berpeluh semasa makan.

No comments: